Waar is een vitamine K tablet goed voor?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine, die vooral betrokken is bij het normaal laten stollen van het bloed. Vitamine K speelt een rol bij de gezondheid van de botten door zijn rol bij de regulering van de verkalking van de botten. Kortom, vitamine K tabletten en andere supplementen kunnen heel interessant zijn.

Welke vitamine K soorten zijn er?

Er zijn drie vormen van vitamine K – K1 en K2. K1 is ook bekend als fylloquinon en fytomenadion. K1 is de voornaamste bron via de voeding

Groene bladgroenten zijn goede bronnen van vitamine K1. Vitamine K2 (menaquinonen) wordt gesynthetiseerd door bacteriën die voorkomen in je normale flora in de darmen2 en vitamine K3 (menadion) is een synthetische vorm.

Hoeveel vitamine K heb ik nodig?

De meeste mensen kunnen voldoende vitamine K binnenkrijgen door eenvoudigweg een evenwichtige voeding te eten. Het teveel aan vitamine K dat je lichaam niet nodig heeft, wordt opgeslagen in de lever voor toekomstig gebruik3.

De behoefte aan vitamine K verandert afhankelijk van iemands gewicht. Volwassenen hebben 1µg vitamine K per dag nodig voor elke kilogram die ze wegen. Een eenvoudig voorbeeld: iemand die 55 kg weegt heeft 55μg vitamine K per dag nodig, terwijl iemand die 70 kg weegt 70µg per dag nodig heeft.

Vitamine K tekorten zijn eenvoudig te verhelpen.

Alle vitamine K die het lichaam niet gebruikt, wordt opgeslagen in de lever voor toekomstig gebruik door het lichaam, dus het is niet nodig om dagelijks vitamine K-rijk voedsel te consumeren3.

Alle overtollige vitamine K die je lichaam niet nodig heeft, wordt in de lever opgeslagen voor toekomstig gebruik. Vitamine K wordt meestal niet als zelfstandig voedingssupplement gebruikt, maar het zit wel in Seven Seas Perfect7 Man Plus.

Vitamine tekorten zijn meestal redelijk eenvoudig te verhelpen, het is echter belangrijk dat een arts deze tekorten diagnosticeert met een bloedonderzoek, zodat hij de juiste vereiste veranderingen in de voeding of het vitaminesupplement kan aanbevelen.

Kun je te veel vitamine K innemen?

Er is een gebrek aan beschikbaar bewijs om te weten wat de effecten kunnen zijn van het dagelijks innemen van hoge doses vitamine K-supplementen. Als je je echter zorgen maakt over een tekort aan vitamine K kan een zorgverlener je advies geven. Wis je trouwens dat zelfs baby’s een vitamine K prikje krijgen?

Vitamine K in voeding

Vitamine K komt het meest voor in groene bladgroenten zoals sla, boerenkool, mosterdgroen, peterselie, spinazie, snijbiet, raapstelen, maar ook in groenten als broccoli, spruitjes, bloemkool en kool. Het is ook mogelijk om vitamine K te verkrijgen uit bronnen die minder rijk zijn aan de vitamine. Andere bronnen van vitamine K zijn plantaardige oliën en graankorrels, en kleinere hoeveelheden zijn te vinden in vlees en zuivelproducten.

Misschien vind je dit ook interessant